Feestelijke opening 'Met andere ogen'
Event
P-expo
Datum
Zondag 19 januari
Tijd
14.00 uur kerk open / 14.30 uur officiële opening
Locatie
Maria ter Zeekerk Nieuwe Zeeweg 73 Noordwijk
Bijdrage
vrijgevig
Parkeren
Vraag om een P-kaart van € 1,-

Feestelijke opening 'Met andere ogen'
ontmoeting

Feestelijke opening 'Met andere ogen'

Op zondag 19 januari vindt de opening plaats van de expositie Met andere ogen: Een nieuwe kijk op hedendaagse Orthodoxie. Beide kunstenaars zullen hierbij aanwezig zijn, en enkele sprekers zullen de expositie inleiden. Tijdens de opening zal de Rijnsburgse folkmuzikant “Port of Call” de muziek verzorgen.  

De tentoonstelling biedt een bijzonder perspectief op de religieuze heropleving en vernieuwing in post-Sovjetlanden. Ze belicht ‘traditionele’ vormen van Oosters-Orthodoxe spiritualiteit – bedevaart en ikonen – door de ogen van twee kunstenaars: de Britse fotografe Sandra Reddin en de Servische ikonenschilder Borislav Prodanovic.

Sinds de val van de Sovjet-Unie zijn traditionele heilige plaatsen in ere hersteld, ook zijn nieuwe pelgrimsroutes ontstaan. Van 2008 tot 2015 heeft Sandra Reddin deelgenomen aan bedevaarten door heel Rusland. Zij heeft de dynamiek vastgelegd in haar foto’s, die een unieke kijk bieden in de diversiteit èn de menselijke kant van Orthodoxe bedevaart.

Theoloog, musicus en ikonenschilder Borislav Prodanovic brengt in zijn werk moderniteit en traditie bijeen. De ikonen geven hem de mogelijkheid om religieuze tradities tegen het licht te houden en te zoeken naar nieuwe uitdrukkingsvormen voor de Orthodoxe spiritualiteit. Karakteristiek voor zijn werk is een zekere eenvoud en lieflijkheid, gecombineerd met subtiele kleuren – elementen die vernieuwend zijn binnen de traditie.

Muzikale intermezzi worden verzorgd door Pieter van Vliet, die al ruim tien jaar zijn folkmuziek uitbrengt onder de naam “Port of Call”. Deze Rijnsburgse muzikant is ook verbonden aan kunstenaar Borislav Prodanovic. De afgelopen jaren is hij diverse keren uitgenodigd voor concerten in Servië. De muziek van Port of Call wordt gekenmerkt door intimiteit en dynamiek.

Sandra Reddin & Borislav Prodanovic

Prodanovic is ikonenschilder, theoloog en musicus die in zijn werk moderniteit en traditie bij elkaar brengt. Sandra Reddin fotografeerde pelgrims tijdens meer dan twintig bedevaarten in Rusland. De expositie is georganiseerd in samenwerking met Paul Zwetsloot en INaSEC / Vrije Universiteit Amsterdam.

 
Altijd actueel

Op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Dat gaat het snelst via onze digitale nieuwsbrief.

We zien je graag terug bij Palliam

Typ bovenstaande code over.
Word vriend

Help je ons mee om het programma verder uit te breiden?
 

Vriend worden